Appelboom (handappel)
Malus domestica

Appels  worden al duizenden jaren geteeld. Er bestaan vele verschillende maten en rassen. De appelboom bloeit met wit-roze bloemetjes en de bloesem geurt heerlijk. Zoals bij veel fruitsoorten, wordt de appelboom bestoven door insecten en zijn er voor appelproductie meestal ook bomen nodig van een ander ras zodat er kruisbestuiving kan plaatsvinden.

Bloeiperiode: april- mei

Pluktijd: augustus- oktober

Wat kun je oogsten: vruchten.


Recept

Kruidige appelcake

Deze cake wordt gebakken in een bundtvorm: dat is een ringvorm met een speciaal patroon waardoor die een mooi decoratief model krijgt. Je kunt ook een tulbandvorm gebruiken.

75 gr rozijnen
3 el warme thee of water
3 knapperige handappels
250 gr bloem
2 tl bakpoeder
1 tl gemalen piment
1 tl kaneel
1 tl versgeraspte nootmuskaat
¼ tl kruidnagelpoeder
½ tl zout
180 gr lichtbruine basterdsuiker
60 gr fijne kristalsuiker
250 gr zachte boter
3 middelgrote eieren
1 tl bourbon vanille-extract
90 gr grofgehakte walnoten
2 tl geraspte verse gemberwortel

Opdienen met gezeefde poedersuiker en romige yoghurt.

Verwarm de oven voor tot 180 graden/gasstand 3. 
Laat de rozijnen 10 min. wellen in de lauwe thee of het water. Giet ze af en zet opzij.
Vet de gekozen vorm in met boter en bestuif die met bloem; schud het teveel aan bloem eruit. 
Schil de appelen; steek het klokhuis eruit en snijd de parten in blokjes.
Zeef de bloem met het bakpoeder, de specerijen en het zout samen in een mengvorm. 
Voeg beide soorten suiker, de boter, eieren en vanille toe. 
Klop het mengsel met de elektrische handmixer of met een garde tot het bleek en romig is. 
Roer de appelblokjes, walnoten, gember en rozijnen erdoor. 
Laat het beslag in de voorbereide vorm glijden en strijk de bovenkant glad.
Bak de cake 1 uur in de oven tot die van de wand van de vorm los gaat laten en een in het midden gestoken spies er droog uit komt. 
Dek de bovenkant losjes af met aluminiumfolie als die tijdens het bakken te snel kleurt.
Laat de cake in op het taartrooster eerst 10 min. In de vorm afkoelen, stort dan rustig en laat de cake op het rooster koud worden.
Bestuif de appelcake vlak voor het opdienen met poedersuiker. Snijd in plakken en geef er een dot romige yoghurt bij.

Smakelijk!


Top