Krentenboom
Amelanchier lamarckii

Van de Krentenboom heb je minstens drie keer per jaar plezier, met een beetje geluk zelfs vier keer. Deze aardige bladverliezende struiken of kleine bomen lopen in het voorjaar uit met schitterende bladkleuren die per soort variëren van oranjerood tot bruinrood. Daarna volgt een overweldigende bloei met hangende trosjes witte bloempjes. Tijdens de bloei zijn de planten helemaal overdekt met bloemen. Vervolgens verschijnen de krenten, de vruchten waaraan deze soorten hun naam krentenboompjes danken. Ze zijn eetbaar en smaken lekker zoet. Dat is het derde plezier. Hopelijk kun je ervan profiteren, want ook veel vogels zijn gek op de vruchten en hebben de struik of boom vaak binnen enkele uren leeggeplunderd. Grijp je ernaast dan volgt nog het vierde (voor jouw dan derde) plezier: de prachtige vlammende herfstkleuren van het blad voor het afvalt.

Snoeien is niet noodzakelijk, maar vormsnoei is mogelijk in zowel voorjaar als herfst.

De krent is van nature zoet. Je kunt er prima jam mee maken en je kunt ze drogen, als vervanger van krenten. 

Bloeitijd: april t/m mei

Pluktijd: juli t/m augustus

Wat kun je oogsten: de vruchten

Top