Kers
De Kers is misschien wel het populairste zomerfruit. Veel mensen denken dat kersen niet binnen ons klimaat kunnen worden geteeld. Dat is echter een fabeltje. De beste in Nederland te telen rassen zijn Kordia en Regina, die je vaak ook bij professionele kersentelers kunt vinden. Zure kersen, ook 'morellen' genoemd, kunnen ook in de halfschaduw staan en kunnen worden ingemaakt in jams. Voor de echte levensgenieters zijn deze zure kersen ook zeer geschikt om kriekbier te maken.
Ooit waren kersenboomgaarden een beeldbepalend element in veel landschappen, maar de bekende hoogstamboomgaarden zijn aan het verdwijnen. In de tijd van de hoogstamboomgaarden leverde deze soort ook een zeer gewaardeerd hout, geschikt voor meubels, maar dit is grotendeels van de markt verdwenen.
Het eten van zoete kersen is een traditionele remedie tegen jicht. Deze kersen blijken inderdaad de urinezuurconcentraties en het risico op jicht te verlagen.
Bloeitijd: april - mei
Oogsttijd: juni - augustus
Wat kun je plukken: de kersen