Tamme kastanje
De boom kan een hoogte bereiken van 25 tot 35 meter. De Tamme kastanje is herkenbaar aan de lange, grof gezaagde, lancetvormige bladeren. Deze zijn glanzend donkergroen aan de bovenzijde en de onderzijde is iets lichter.
De vrucht van de Tamme kastanje is een noot die met twee tot vier stuks in een bolster (napje) zitten. Deze bolster wordt gevormd door schutbladen. De vruchten (kastanjes) kunnen, nadat de stekelige bolster is verwijderd gegeten worden, in tegenstelling tot die van de paardenkastanje. Men kan de kastanjes rauw eten, poffen, roosteren of koken. Ook kan men gedroogde kastanjes verwerken in meel of worden gekookt, geschild en gegeten. De herfst is de tijd dat de rijpe vruchten vallen.
Onder meer eekhoorns, gaaien, kraaien, muizen, wilde zwijnen en mensen eten de kastanjes. Zij zorgen ervoor dat de bomen zich in het wild verspreiden.
Bloeitijd: mei - juli
Oogsttijd: september - november
Wat kun je plukken: de kastanjes