Princevillepark

In vijf plantdagen (winter 2022/23) zijn in het Princevillepark een voedselbos, een fruitboomgaard met 31 bomen, een gemengde haag met stoofperen, oeverbeplanting met gagel, een amandelboom, een rij druivenstruiken, een pruimenlaan en drie blauwebessenbosjes aangeplant. Ondanks de kou kwamen er steeds zo'n 15 vrijwilligers helpen: Foto's!
De gemengde haag is langs de parkeerplaatsen van de kantorengebouwen aangelegd. Daarmee onttrekken we die wat aan het zicht. Het wordt een kleurrijk geheel waar in alle seizoenen wat te ontdekken en/of te plukken valt. 

Voedselbos
Het meest bijzondere stuk is het voedselbos met veel verschillende eetbare soorten bij elkaar. Een voedselbos bestaat uit een boomlaag (hoge notenbomen en lagere fruitbomen), bessenstruiken, een kruidlaag en bodembedekkers. Ze vormen samen één ecosysteem wat zo ontworpen is dat planten juist in elkaars gezelschap beter groeien.
Er loopt een slingerpad doorheen zodat je goed kunt (gaan) plukken. Een gemengde haag en takkenrillen geven beschutting aan de planten. Die beschutting en diversiteit trekt ook weer bos- en struweelvogels zoals mezen of spechten. Zo vormen ze een rijk leefgebied.

Beplanting:
Klik hier voor het Voedselbos: Beplantingsplan-Voedselbos
En klik hier voor de boomgaard: Beplantingsplan Princevillepark 

In de fruitboomgaard:
Kweepeer
Kers
Appel
Nashipeer
Kaki
Peer
Stoofpeer

In de haag:
Brem
Egelantier
Appelbes
Meidoorn
Rode aalbes

Verder:
Amandelboom
Blauwe bessen
Pruimen
Stoofperen
Druif
Gagel

Bomen in het Voedselbos
Het bos is in ontwikkeling, dus beschrijven we hier alleen de bomen. (volgt nog)

Moeraseik
Vijg
Franse uiensoep-boom
Mispel
Kerspruim
Pawpaw
Krent
Gele kornoelje
Kroosjespruim
Wilg
Kweepeer
Els
Meidoorn
Kers
Japanse kornoelje
Tamme kastanje
Amandelboom
Sneeuwklokjesboom
Walnoot

Keuze beplanting
De gemeente helpt ons met plannen maken door ons te laten begeleiden door landschapsarchitect Bert Voeten van Plancompagnons en Sifra Timmermans van Tuinrecept.nl. Sifra weet alles van eetbaar groen. Zij doet voorstellen voor het groen. Het kiezen van de bomen en planten gaat in overleg met gemeente, vrijwilligers én buurtbewoners. Afhankelijk van de plek plant de Plukroute soms alleen inheems groen (in het ecologisch beheerde Bielooppark en Luciapark). In het Princevillepark hebben we gekozen voor een mengeling van inheems groen (bijvoorbeeld gagel, vlier en meidoorn) en interessante en lekker eetbare soorten. Daar zitten ook verrassende soorten bij als de ‘uiensoepboom’ de ‘kaki’ en de ‘persimoen’. In totaal hebben we zo’n 60 verschillende soorten geplant. Die diversiteit is goed voor de natuur en leuk omdat er dan veel te ontdekken valt.

Samenwerking
In december en januari 2023 werd er hard gewerkt aan de bovenste en middelste laag van het Voedselbos: de bomen en struiken. En ook aan de boomgaard in het Princevillepark. In april werden de bodembedekkers, kruiden geplant en werd gezaaid.
Op 21 november 2022 hielpen 80 studenten van Curio mee en op 23 november leerlingen van De Eerste Rith en St Maerte. In april 2022 gaven we omwonenden en vrijwilligers de gelegenheid te reageren op onze plannen voor de beplanting van het Princevillepark.  Naar aanleiding van de reacties werd het plan enigszins herzien.
Op 28 juni 2023 zijn het Bielooppark en het Princevillepark officieel geopend door wethouder Bruijns (portefeuille Buitenruimte). Hij onthulde de ingang van het Plukbos. Daarna genoten vele kinderen (en volwassenen) van de activiteiten: wilgentenen werkstukjes of nestkastjes maken, waterbeestjes determineren, cakes versieren, stoepkrijten en van het blotevoetenpad!
Bekijk het fotoalbum hier

Het Cultuurfonds, de gemeente Breda en het Dorpsplatform Princenhage dragen financieel bij aan de herinrichting van dit park.

Een smakelijk filmpje over een Voedselbos in Berg en Dal: Hier 

Top